Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Colt M1911 pistol


Κατασκευαστής:
Colt
Κατηγορία:
Πιστόλι ημιαυτόματο
Διαμέτρημα:
.45 ACP
Χωρητικότητα γεμιστήρα:
7+1,8+1 in aftermarket standard-size magazine 9+1 extended and high capacity
Σκανδάλη Μήκος-Βάρος:
2,54kg ή χειροποίητο
Διαστάσεις:
μήκος 210mm ύψος 133mm πάχος 30mm
Βάρος:
1100g άδειο
Κάννη:
δεξιόστροφη μήκος 5in(127mm) Government, 4.25in (108mm) Commander, and 3.5in(89mm) Officer’s ACP

Η σειρά M1911 πιστολίων της Colt είναι ίσως η πιο  επιτυχημένη σειρά πιστολίων για τον 20 αιώνα. Πρωτοξεκίνησε να παράγετε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1911 και αντικατέστησε το revolver στις 29 Μαρτίου του ιδίου χρόνου (είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κάνης ότι η Colt χρέωνε την αμερικανική κυβέρνηση με μόλις 14.25$ το κομμάτι εκείνη την περίοδο). Χρησιμοποιήθηκε  και στους δυο παγκόσμιους πολέμους συνοδεύοντας πολλούς αξιωματικούς αλλά και υπαξιωματικούς του UncleSam και κατέληξε σε μια τεράστια εμπορική επιτυχία για την εταιρία Colt. Το M1911 συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι αγαπημένη επιλογή για χρίση αθλητική, προσωπική αλλά και σε πολλές περίπτωσης τακτική-αμυντική για σώματα ασφαλείας σε όλο τον κόσμο.
Κατασκευασμένο από τον πατερά τον όπλον John Browning και βασισμένο στον προκάτοχο του σειρά M1900 ήταν το μοναδικό που πληρούσε της τότε απαιτήσεις του αμερικανικού στρατού (μοντέρνο, ημιαυτόματο, βολίδα πυρομαχικού 230γρ και εξαιρετικά εύχρηστο).
Το διαμέτρημα που τελικά χρησιμοποίησε το Colt M1911 ήταν το .45ACP του οποίου η ταχύτητα  καταχωρήθηκε στα 215m/s (810km/h). Το μεγάλου διαμετρήματος φυσίγγιο δημιουργούσε μια αντίστοιχα μεγάλη λαβή η οποία και φιλοξενούσε την γεμιστήρα τον 7 φυσιγγίων.
 
Η εξωτερική εμφάνιση ήταν κλασική ενός ημιαυτόματου πλαισίου. Ένα κλείστρο κάλυπτε την εσωτερική λειτουργία του όπλου με την κάνη να είναι στηριγμένη πάνω σε αυτό. Η λαβή του όπλου είχε άριστη γωνία κλίσης και η καμπυλότητα της σκανδάλης προσέδιδε εργονομία την στιγμή της πυροδότησης. Διάφοροι μοχλοί έλεγχαν την ασφάλεια την απελευθέρωση της γεμιστήρας και του κλείστρου. Ξύλινο ή πλαστικό κάλυμμα σταθεροποιούσε την μεταλλική λαβή.
 
Παραδοσιακά ο χειρισμός του Μ1911 γινόταν και με τα δυο χέρια, το βασικό χέρι να αγκαλιάζει την λαβή και το δευτερεύων να τυλίγετε γύρο από το βασικό. Βέβαια ο χειριστής μπορούσε να πυροδοτήσει και με το ένα χέρι. Κατά την χρίση του ήταν πολύ θορυβώδες με ελεγχόμενη ανάκρουση το κλείστρο αστραπιαία γλιστρούσε προς τα πίσω αφαιρώντας τον άδειο κάλυκα ανατροφοδοτώντας νέο φυσίγγιο στην θαλάμη. Η ημιαυτόματη φύση (semi-automatic) του όπλου σήμαινε ότι σε κάθε πάτημα της σκανδάλης υπήρχε πυροδότηση φυσιγγίου. Η αρχική τροφοδοσία γινόταν χειροκίνητα με το δευτερεύον χέρι να τράβα το κλείστρο προ τα πίσω με γεμάτη γεμιστήρα εντός του όπλου αυτή η κίνηση τροφοδοτούσε φυσίγγιο εντός της θαλάμης και όπλιζε την σφύρα. Φυσικά η ασφάλεια θα έπρεπε να είχε απενεργοποιηθεί προκειμένου να πυροβολήσει κάποιος με το όπλο.

Ένα από τα τελευταία όπλα του John Browning υπηρέτησε τον αμερικανικό στρατό-ναυτικό και στους δυο παγκόσμιους πολέμους έπειτα από μερικές μικρές αλλαγές (Μ1911Α1) συνέχισε την πορεία του έως τα τέλη του 1926 όπου και πέρασε στην ιστορία ως ο πατέρας τον πιστολίων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα το Μ1911 συναντάτε σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.













 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου